Bevrijd van de ‘de perfectionist(a) in jou’! Herkenbaar? De lat ligt zo hoog, dat je…

Wat doet de nieuwe lockdown met ons en hoe kunnen we er sterk(er) mee omgaan
Nieuwe ontdekkingen binnenin jezelf?
Schokkende onthullingen in je relatie?
Wat nu?
Je bent vast niet de enige die de situatie moe is.
Deze nieuwe lockdown wordt dan ook als complexer beschreven dan de eerste. De eerste lockdown maakten we mee in een lenteperiode die meer weg had van een zomer. We associeerden die periode ook vaak als een periode waarin we even tot rust konden komen, dichterbij jezelf en je naasten komen, mindful eten en leven etc…
In de winterperiode veranderde er veel. Vanuit mijn praktijkervaring weet ik dat deze periode in het algemeen erg gekoppeld is aan zwaarmoedigheid omdat we o.a. een gebrek aan vitamine D hebben en die vitamine zorgt voor energie en geeft ons een fijn gevoel.
Tijdens deze lockdown zijn de weersomstandigheden ook minder gunstig om er op uit te trekken en/ of elkaar buiten te ontmoeten. De gevolgen van deze crisis zijn nu ook op alle fronten zichtbaar: o.a. economie, onderwijs en eenzaamheid bij zowel jongeren als ouderen.
die bijkomende factoren voeden wanhoop omdat er geen snelle uitweg is.
Uitkijken naar de lente – naar de vorige rustgevende situatie – is niet mogelijk.
Een andere factor: we kunnen deze crisis niet vergelijken met voorgaande epidemieën, en missen daardoor adequate tools om ermee om te gaan.
Er is geen draaiboek voor handen: geen schets met een blik op de komende weken en maanden.
Ook al is deze tijd onvoorspelbaar, met de volgende tips kom je wellicht een eind vooruit.
1.
Zelfkennis
Je kunt jezelf nooit genoeg kennen. Deze tijd geeft je de mogelijkheid om de betere versie van jezelf te worden door je werkpunten onder het vergrootglas te nemen.
Waardevolle tip?
Enkel lezen over je aandachtspunt(en) is niet voldoende, het werkt wel ondersteunend.
Vraag bijvoorbeeld aan je naasten waarin zij jou willen zien ontwikkelen en maak een haalbaar plan op hoe je daarmee aan de slag wil.
2.
Tijd zorgt vaak voor zinvolle of schokkende ontdekkingen
Misschien kom je nu tot heel veel ontdekkingen, of dingen die je vroeger wel ‘wist’ maar waarvoor je geen tijd voor nam om ermee aan de slag te gaan?
Misschien kom je tot de ontdekking dat je iets anders wil gaan doen met je leven?
Of nemen jullie éindelijk de tijd om een einde te maken aan het kibbelen door het opzoeken van efficiënte tools?
Het is ook mogelijk dat je gestuit bent op minder hanteerbare ontdekkingen zoals bedrog, verzwegen prostitutiebezoek, verbaal en/ of fysiek geweld? Of je komt nu pas te weten dat je zoon of dochter al jaren gepest werd? Deze onderwerpen liggen vaak in de taboehoek: in mijn praktijk komen ze vaak veilig aan bod.
Tip:
Zoek een vertrouwenspersoon die hier geen oordelen over velt, en met jou meedenkt naar de aanpak van je gevoelens en situatie.
3.
Thuiswerk en ‘schooltje spelen’
Thuiswerk zet vaak ook behoorlijk wat druk op partnerrelaties, zeker als je klein behuisd bent en je kids hebt die voltijds om je onderwijshulp moeten rekenen: je privéleven onbegrensd door in je professionele leven en omgekeerd en dat geeft fricties, ook eenvoudigweg omdat onze levens en huiselijke omstandigheden hier niet op gebouwd zijn.
Enkele tips:
Kleine praktische veranderingen kunnen al voor héél wat rust zorgen.
Sla je ontbijt en buitenlucht niet over: deze twee boosters houden je op de been, en verlaagt de kans op sombere gevoelens.
4.
Maak jezelf fris en mooi
Het werkt echt! Verruil die kamerjas voor nette kleding.
Je partner vindt je heus ook leuk in die outfit, maar het blijft tussen jullie net wat spannender wanneer je opgefrist voor de dag komt. Bovendien blijf je ook in een voorbeeld voor je kids.
Instant tips:
Tijd om eens te experimenteren met kleding die je in de kast hebt hangen en hoe je die anders kunt combineren.
5.
Je situatie opruimen
Probeer in deze tijd dingen op te lossen waar je voorheen geen tijd voor had. ‘Je situatie opruimen’ zorgt voor een flinke stressontlading waardoor je dingen minder somber ziet, en meer energie hebt om (samen) leuke dingen te ondernemen.
Tip:
Maak samen met je partner een plan op (in bulletpoints) wat jullie veranderd willen zien en hoe jullie dit concreet zouden aanpakken.
6.
Docent en ouder: all-in-one
Zoals ik al beschreef is dit best een heel aparte en niet altijd makkelijke combinatie!
Inzichtrijke tips?
Neem je kids 1 op 1 even mee naar buiten voor een wandeling, of een cola to go. Los van broer of zus durft je kind dikwijls makkelijker met issues voor de proppen te komen.
Máák me-time, en vraag dit ook aan je partner.
Oplaadmomenten zijn erg nodig om overeind te blijven in de drukte: rennen, badderen, een magazine lezen, puzzelen… je bent pas een goede ouder als je goed bent voor jezelf.
© Aloka Liefrink