Opgebrand in tijden van Corona

Telewerken

Tijdens mijn coachings kom ik – zeker in deze tijden – meer cliënten tegen die compleet opgebrand zijn.
En dat is niet gek: we krijgen massaal te maken met besparingen, bedrijfsherstructureringen, en de angst of ons eigen bedrijf nog boven water blijft.
Als je de ‘geluksvogel’ van het bedrijf bent, dan verricht je dikwijls 3 functies in 1.

Bedenk dat als je één keer in de rode cijfers komt, dat het moeilijk is om daaruit te klimmen.
Dat wil geen mens, dus worden ‘alle energietandjes’ maximaal bijgezet om uit de rooie te komen en zelfs een ‘spaarcentje’ op te bouwen.

Yesss!

Je bent zover gekomen.
Allerlei beloningssystemen worden nu in gang gezet. Je voelt je sterk door de prestaties die je hebt geleverd. Een paar maandjes later ontdek je echter dat je ‘spaarvarken’ leeg is. Je hebt het gevoel dat je weer aan begin staat, op je reservetank moet doorsjeezen, maar je kunt niet meer! En dan hebben we het nog niet over de impact die het heeft op je persoonlijke leven. Wat nu?

Enkele tips:
1. Schrale troost: maar bedenk dat je niet de enige bent in de huidige maatschappij. Lotgenoten opzoeken kan verhelderend werken.
2. Erken dit als een normaal gevolg van een vernieuwde situatie. Een vernieuwde situatie vraagt ook een frisse kijk op je leven. Als je leeg bent dan kun je dit vaak niet alleen.
3. Het helpt om schaamte te laten varen.
4. Iemand die dingen van je overneemt, kan eventjes verlichtend werken. (Bv.De werkster even ‘gewone’ taken laten verrichten, zaken waar jij nu als een berg tegenop ziet. Misschien kan/ wil
een vriend(in) je kind wel helpen bij het geven van (bij)lessen?
5. Bedenk dat een ‘did-list’ verhelderend werkt, en een to-dolist (waar geen reëel eind aan komt) je energie in één klap kan opzuigen.
6. Stel jezelf in vraag: leg je de laat hoog, en geef je jezelf een lage score op het aangeven van grenzen?
Mogelijks reageer je vanuit een ‘ ingebakken (onbewust)voorbeeldpatroon’: een patroon dat je van ouder(s) meekreeg en
waarvoor je zelf nog geen adequate tool voor hebt gevonden om hiermee om te gaan.

Meer inzichten nodig?
Of behoefte aan haalbare tips & tricks? Boek dan een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Zo gaan we samen na of en hoe ik je kan helpen.
Lieve groet
Aloka